Šta je gvožđe?

Gvožđe je element u tragovima. Elementi u tragovima se tako nazivaju jer su čak i male količine – mali tragovi ovih elemenata – dovoljni za telo. Telo ne može da proizvodi gvožđe samo. Stoga ga može apsorbovati iz hrane koju unosimo. Međutim, treba da budete pažljivi kako biste izbegli prekomeran unos gvožđa.

Koja je uloga gvožđa?

Gvožđe učestvuje u mnogim metaboličkim procesima tela, uključujući prenos energije u ćelijama. Glavni zadatak gvožđa je prenos kiseonika u telu zajedno sa hemoglobinom, crvenim pigmentom krvi. Zajedno sa mioglobinom koji vezuje gvožđe, gvožđe doprinosi skladištenju kiseonika u mišićima. Gvožđe je takođe odgovorno za ispravno funkcionisanje imunog sistema metabolizma koji daje energiju. Pored toga, gvožđe je važno za moždani razvoj. Manjak gvožđa može da naruši fizičke performanse, stoga je važno obratiti pažnju na unos gvožđa kako bi se osiguralo da telo dobija dovoljne količine istog.

Koja hrana sadrži gvožđe?

Gvožđe se uglavnom nalazi u mesu, ali u manjim količinama u nekom voću i povrću, mahunarkama i integralnim žitaricama. Cvekla i spanać takođe sadrže gvožđe, ali možda ne onoliko koliko mislite na osnovu priča o Popaju i njegovim konzervama spanaća. Na primer, pasulj i sočivo sadrže mnogo više gvožđa od spanaća. Vitamin C dodatno pospešuje apsorpciju gvožđa iz hrane na bazi biljaka.

Otkrijte druge gradivne elemente:

Plan ishrane bebe

Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.

Kliknite ovde za plan ishrane