Šta je magnezijum?

Magnezijum je mineral. Minerali su neorganske hranljive materije. Telo ne može samo da proizvodi magnezijum. Stoga ga može apsorbovati iz hrane koju unosimo.

Koja je uloga magnezijuma?

Magnezijum učestvuje u mnogim telesnim procesima. Na primer, igra centralnu ulogu u metabolizmu koji daje energiju i od ključne je važnosti za održavanje zdravih kostiju.

Magnezijum je prirodni antagonista kalcijuma u kontrolisanju mišićne funkcije i stoga može pospešiti relaksaciju mišića.

Manjak magnezijuma se, na primer, može manifestovati grčevima mišića. Ako telu nedostaje magnezijum, povećava se propustljivost membrana za natrijum, kalijum i kalcijum. Ovo povećava razdražljivost nervnih ćelija čineći ih podložnim grčevima mišića. To znači da je magnezijum takođe odgovoran za stabilizaciju ćelijskih membrana.

Koja hrana sadrži magnezijum?

Magnezijum se takođe može naći u orašastim plodovima, mahunarkama, integralnim proizvodima, kao i bananama i malinama.

Telo može uskladištiti 20-25 g magnezijuma, pretežno (60%) u kostima. Kad god u krvi ima premalo magnezijuma, telo mora da iskoristi svoje rezerve i povuče mineral, na primer, iz kostiju. Ovo može smanjiti gustinu kostiju.

Otkrijte druge gradivne elemente:

Plan ishrane bebe

Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.

Kliknite ovde za plan ishrane