Šta je omega-3?

Omega-3 masne kiseline pripadaju grupi polinezacićenih masnih kiselina. Omega-3 je takođe ključna masna kiselina. To znači da samo telo ne može da proizvede omega-3, već mora da je apsorbuje iz hrane koju unosimo u telu poput lanenog ulja, ribe ili avokada.

Koja je uloga omega-3 kiselina?

Omega-3 masne kiseline imaju povoljan uticaj na sposobnost koagulacije krvi, na profil lipida i krvni pritisak. Pospešuju sposobnost krvnih ćelija da reaguju na zapaljenja i ojačavaju fleksibilnost ćelijskih membrana.

Unos omega-3 masnih kiselina je od naročite važnosti za decu i adolescente. Naročito tokom rasta i u prvim godinama života, one igraju ključnu ulogu u razvoju moždanih i nervnih ćelija.

Manjak omega-3 kiselina za posledicu može imati rizik od inflamatornih bolesti poput reumatizma. Dobar unos omega-3 masnih kiselina se takođe preporučuje tokom trudnoće, jer su one važne za razvoj deteta.

Šta je posebno u vezi sa omega-3 alfa-linoleinskom masnom kiselinom (ALA)?

Postoje različite vrste omega-3 masnih kiselina. Bebivita proizvodi sadrže omega-3 alfa-linoleinsku kiselinu (ALA). Ovo ima anti-inflamatorno dejstvo i važno je za razvoj moždanih i nervnih ćelija. ALA takođe pospešuje normalne nivoe holesterola i može smanjiti rizik od moždanog i srčanog udara. Iz tog razloga je važno poštovati preporučeni dnevni unos omega-3 kiselina i izbegavanje manjka omega-3.

Otkrijte druge gradivne elemente:

Plan ishrane bebe

Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.

Kliknite ovde za plan ishrane