Šta je vitamin A?

Vitamin A pripada grupi vitamina koji se tope u masti. Creva apsorbuju vitamine koji se tope u masti zajedno sa mastima. Vitamin A se može apsorbovati iz hrane ili ga telo samo može proizvesti pretvaranjem beta-karotena (provitamin A) u aktivni vitamin A. 

Koja je uloga vitamina A?

Vitamin A pomaže da se oči, koža i sluzokoža održe u zdravom stanju. Ovo čini vitamin A ključnim vitaminom za zdrava creva. Pored toga, vitamin A je deo rodopsina, pigmenta u retini koji upija svetlost. Poput svih antioksidanata, takođe učestvuje u smanjenju zapaljenja zaštitom ćelija od oštećenja slobodnih radikala.

Još jedan važan zadataka vitamina A jeste aktivacija proteina metabolizma masti.

Koja hrana sadrži vitamin A?

Vitamin A se može naći samo u hrani životinjskog porekla, dok se beta-karoten nalazi u nekom voću i mnogom povrću poput šargarepa, bundeva, kelja, spanaća i kajsija. Vitamin A pripada grupi vitamina koji se tope u masti. Organizam može lakše apsorbovati beta-karoten ako se unese zajedno sa malim količinama masti.

Pažnja: Trudnice ne treba da unose previše vitamina A tokom prva tri meseca trudnoće, jer prekomerne količine mogu naškoditi bebi.

Otkrijte druge gradivne elemente:

Plan ishrane bebe

Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.

Kliknite ovde za plan ishrane