Šta je vitamin C?

Vitamin C se smatra najpoznatijim od svih vitamina. Samo telo ne može da proizvodi ovaj vitamin koji se rastvara u vodi i može se čuvati u telu samo u kraćim periodima. Stoga je važno da redovno konzumirate hranu koja sadrži ovaj vitamin.

Koja je uloga vitamina C?

Vitamin C je naročito važan za imuni sistem. Čini važan element imunološkog sistema tela kada je u pitanju suzbijanje patogena. Vitamin C ubrzava mobilnost belih krvnih ćelija tako da mogu dostići i suzbijati patogene još brže. Na ovaj način, vitamin C ojačava prirodni imuni sistem i štiti vas od prehlada. Vitamin C takođe ima antioksidativne kapacitete, što znači da presreće slobodne radikale štiteći ćelije tela od oštećenja.

Pored toga, vitamin C unapređuje apsorpciju i upotrebu gvožđa iz hrane zasnovane na biljkama.

Vitamin C je takođe potreban za formiranje i povezivanje vezivnog tkiva (kolagena) i tako pospešuje obnovu tkiva. Takođe doprinosi razvoju kosti i zuba.

Ukratko, vitamin C je vitamin univerzalnih namena i igra razne uloge u telu.

Koja hrana sadrži vitamin C?

Postoje određene hrane sa veoma visokom količinom vitamina C. Voće i povrće poput limuna, pomorandži i paprika predstavlja najvažnije izvore vitamina C. Odojčadi i maloj deci je potrebno 25 mg dnevno, dok je preporučeni dnevni unos 110 mg za muškarce i 95 mg za žene. Međutim, trudnicama i dojiljama je potrebno više vitamina C. PDU za trudnice je 105 mg, a za dojilje 125 mg.

Otkrijte druge gradivne elemente:

Plan ishrane bebe

Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.

Kliknite ovde za plan ishrane