
Vitamin E
Šta je vitamin E?
Postoji različiti oblici vitamina E, koji su kolektivno poznati kao tokoferol. Vitamin E pripada grupi vitamina rastvorljivih u masti. Creva apsorbuju vitamine koji se tope u masti zajedno sa mastima.
Koja je uloga vitamina E?
Vitamin E štiti ćelije od štetnih uticaja, na primer, od agresivnih oksidanata (slobodni radikali). Na njih mogu uticati zapaljenja, stres, UV radijacija ili toksini iz okoline i oni mogu oštetiti ćelije.
Međutim, vitamin E ne pomaže telu samo presretanjem slobodnih radikala, već takođe smanjuje i formiranje inflamatornih materija.
Sa obzirom na to da je vitamin E rastvorljiv u masti, takođe može prodreti u kožu i koža ga može uskladištiti.
Koja hrana sadrži vitamin E?
Dobri izvori prirodnog vitamina E su, pre svega, biljna ulja kao što je laneno ulje. Orašasti plodovi, semena, puter i jaja takođe sadrže vitamin E, ali u manjim količinama.
Otkrijte druge gradivne elemente:
Plan ishrane bebe
Čime treba da je hranim, kada treba da je hranim i koji proizvodi su potrebni mom detetu? Naš Bebivita plan ishrane vam pokazuje tačno šta vam je potrebno.