Dete je naučilo da žvaće i spremno je za prave obroke!

Svakim danom, Vaš mališan je sve zainteresovaniji za porodična događanja za stolom i obroke koje jedu odrasli. 

Dozvolite mu da ih proba, ali imajte na umu da je i dalje vrlo važno planirati obroke u skladu s detetovim uzrastom.

Izbegavajte da dodatno solite kašice za bebe, kao i prerađenu hranu poput salama, pašteta, gotovih jela i sosova, grickalica, brze hrane (hamburgeri, pice, hot-dog i sl.), jer sadrže velike količine skrivene soli koja nepotrebno opterećuje bubrežni i probavni sistem dojenčeta i može da dovede do rizika od povišenog krvnog pritiska u starijem uzrastu. 

Hrana koju bi trebalo izbegavati tokom prve godine života:

  • pržena hrana, masti životinjskog porekla
  • med
  • šećer, slatkiši, grickalice
  • so
  • brza hrana
  • gazirana pića

Budite oprezni kad su u pitanju: lešnik, badem, orah, kikiriki, grožđe, kokice, kukuruzni flips, čips, veliki komadi sirovog voća ili povrća (koji se mogu slomiti), tvrde i gumene bombone, žvake, lizalice, hleb, peciva, krekeri, dvopek. 

Kako biste sprečili neželjene posledice poput zagrcavanja ili gušenja, ne ostavljajte dete ni na trenutak samo ako mu dajete takvu vrstu hrane.

DOBRO JE ZNATI

  • Detetu je potrebna raznovrsna ishrana. Vi birate namirnice, dete odlučuje koliko će pojesti.
  • Držite se i dalje rasporeda obroka koji zadovoljavaju sve detetove potrebe.

Plan ishrane za Vašeg mališana

Novi dan Vašeg deteta ponovo započinje mlekom. U majčino mleko ili dojenačku mlečnu kašu dodajte dečje žitarice ili usitnjen Bebivita keks.

U ovom uzrastu, izbor prepodnevnog obroka je zaista veliki. Kombinujte voćne kašice sa žitaricama ili jogurtom ili počastite mališana pravom poslasticom-Bebivita voćem s jogurtom! Ova praktična pakovanja idealna su za šetnju ili putovanje!

Dete u ovom uzrastu već može lepo da žvaće, a u tome ga podstiču i veći komadići mesa i povrća u Bebivita dečjim obrocima. Sadržaj mesa je veći, jer je ono neophodno u rastu i razvoju mališana. 

Ponudite detetu  nove ukuse, kašice u većim teglicama (250 g) , neka ručak bude  kompletan i ukusan!

Da li ste već probali našu Bebivita dečju zabavu? Ako niste, sad je pravo vreme i prilika! Vašeg mališana oduševiće i ukus i pakovanje!

 

Sadrži samo 100% voća (voćni pire) bez dodatka šećera. Zabavna je kod kuće, a praktična u šetnji ili na putovanju.           

Mlečna dojenačka kaša u kombnaciji sa dečjim žitaricama, raznoliki ukusi kašica za laku noć ili samo topli kakao (pripremljen od mlečne dojenačke kaše) sa par Bebivita keksića, predlozi su za detetov večernji obrok.