Dohrana - najbolji put od mleka do pravog ručka!

Dohrana za bebe je sve čime se dojenče hrani, a nije majčino mleko ili mlečna kaša. Prvih 6 meseci detetovog života, majčino mleko je jedina i najzdravija hrana koju dete treba. U tih pola godine života, dete će uz majčino mleko (ili mlečnu kašu za dojenčad) biti sito i zdravo rasti.

Evropsko društvo za dečju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPGHAN) daje fleksibilniji dobni raspon, u kojem je detetu moguće uvesti dohranu od navršenih 4 meseca do navršenih 6 meseci starosti.

Kako raste i razvija se, samo mleko mu više nije dovoljno jer ne zadovoljava njegove energetske i prehrambene potrebe (za vitaminima i mineralima, posebno za gvožđem i cinkom). Ipak, uvođenje novih namirnica poput voća, povrća, žitarica, mesa, ribe i jaja, ne znači i prestanak dojenja niti potpunu zamenu majčinog mleka čvrstom hranom. 

Pre nego što počnete da uvodite kašastu hranu, postavite pitanja:

 • Da li se bebi udvostručila telesna masa?
 • Može li samostalno sedeti uz malu podršku?
 • Drži li čvrsto glavu?
 • Stavlja li često stvari u usta?
 • Može li hranu stavljenu u usta i progutati? 
 • Pokazuje li interes za nove ukuse i oblike hrane?
 • Gleda li Vas sa zanimanjem dok jedete?

Ako ste potvrdno odgovorili na većinu ovih pitanja, beba je verovatno spremna za uvođenje čvrste hrane. Ukoliko niste sigurni da li je Vaše dojenče spremno na uvođenje dohrane, potražite savet pedijatra ili patronažne sestre.

Kašasta hrana je detetu velika nepoznanica. Hrana je nova, ukus je nov, čak je i kašica nešto čudno. Beba lagano uči novi način ishrane. Mljacka kašicu jezikom po nepcu i veći deo iscuri niz bradu, ali ipak nešto stigne i u želudac. Imajte puno strpljenja i mirno, bez uzrujavanja navikavajte dojenče na čvrstu hranu. Vremenom će dete da stekne potrebnu sposobnost da jede samo.

Uvođenje dohrane se razlikuje od deteta do deteta. Posmatrajte svoje dete i uočite kada je spremno za novu hranu.

S kojim Bebivita proizvodima početi?

Ukusne i zdrave, Bebivita voćne kašice za bebe prave su male riznice vitamina i minerala. Idealan su desert ili međuobrok Vašem mališanu. Zbog obilja visokokvalitetnih sastojaka, voće je neizostavan deo u jelovniku svakog dojenčeta i malog deteta. Bogat sadržaj vlakana pomaže u regulisanju probave i pokretljivosti creva, a sadržaj prirodnog voćnog šećera daje mu slastan i osvežavajuć ukus.

Iz dana u dan dete će pojesti sve više povrća, pa mu jelovnik možete proširiti s prvim Bebivita obrocima za dojenčad. Prilagođeni su sastavom i teksturom dobi deteta. Kad beba bude sposobna pojesti većinu sadržaja tegle ovakvog celovitog obroka, nije joj potreban dodatni mlečni obrok (dojenje ili dojenačka mlečna kaša).

Ako Vaša beba dobro prihvata nove ukuse i namirnice, možete joj kao večernji mlečni obrok ponuditi Bebivita kašicu za laku noć. Ona sadrži mleko i sita je, pa predstavlja idealan obrok pre sna.

Beba tokom dana mora piti puno tečnosti. Unos tečnosti sastavni je deo dohrane.

Kroz dan ponudite detetu manje količine tečnosti između obroka, ali ne neposredno pre obroka ili uz obrok. Vrlo je verovatno da će dete koje je popilo puno tečnosti pre obroka manje pojesti ili čak odbiti hranu, jer se mali želučić napunio tečnošću. Ukoliko se često događa da dete posle obroka popije veće količine tečnosti, proverite da li je dovoljno pojelo u prethodnom obroku. Najbolje je tečnost ponuditi odmah nakon obroka.

Glavni izvor tečnosti trebala bi biti voda, ali izbor može biti i Bebivita dečji čaj (komorač, voćni ili biljni čaj), voćni sokovi, napici, voćni nektari ili funkcionalni sokovi.

ZAŠTO SU NAŠE BEBIVITA KAŠICE IDEALNE ZA POČETAK DOHRANE?

 • imaju kremastu i finu strukturu 
 • blagog su sastava, prilagođene uzrastu detata 
 • s puno vitamina i minerala 
 • čistog su i prirodnog ukusa 
 • bez dodatka šećera 
 • bez dodatka soli 
 • strogo su kontrolisane