Uz veće komadiće hrane, dete uči da žvaće.

Vaša beba postaje sve samostalnija, sedi u svojoj stolici za hranjenje i istražuje svet oko sebe. Vesele je novi obroci, a uz veće komadiće hrane steče sposobnost pravilnog žvakanja i gutanja. 

Naši Bebivita obroci za decu sadrže veće komadiće mesa i povrća, prilagođene uzrastu deteta.

Uvođenje namirnica koje sadrže manje količine šećera zavisi od navika roditelja, pa ih nije nužno uvoditi u ishranu deteta!

Nemojte podmićivati, nagrađivati ili tešiti dete hranom. To je put ka stvaranju vrlo loših navika. Naravno, svi roditelji ponekad pribegnu tome, ali neka to budu vrlo, vrlo retki izuzeci. Setite se da u takvim trenucima, umesto hrane, Vašem najmilijem zapravo je potrebno razumevanje, zagrljaj ili pažnja.

DOBRO JE ZNATI

  • Majčino mleko (ili dojenačka mlečna kaša) i dalje ostaje glavna i najvažnija namirnica u ishrani dojenčeta.
  • Detetu su potrebni celoviti obroci poput Bebivita dečjih menija zbog snabdevanja gvožđem (za izgradnju krvi) i omega 3 masnim kiselinama (za izgradnju mozga i nervnog sistema).

Plan prehrane za Vašeg mališana

Za Vaše dete, majčino mleko (ili prilagođena mlečna kaša) je još uvek najbolji jutarnji obrok kojim će započeti dan. Sadrži sve potrebne hranjive supstance koje su mu potrebne za rast i razvoj.

U prepodnevnim satima, voćna kašica za bebe je idealan međuobrok. Poigrajte se različitim kombinacijama i vrstama voća. Kašica od jabuke, jagode i borovnice prava je poslastica!

Ukusne kombinacije kašica s mesom i povrćem, osiguraće Vašem mališanu zdrav i uravnotežen ručak. Isprobajte nove ukuse, prilagođene njegovom uzrastu!

Za Vaše dijete, pripremili smo različite kombinacije voća sa žitaricama (riža, integralne žitarice) ili jogurtom. 

Kašice sadrže cjelovita zrna žitarica koja su bogat izvor složenih ugljikohidrata, bjelančevina i vitamina, koji bebi osiguravaju potrebnu energiju za rad mišića, rast i razvoj. Sadržaj vlakana u voću i žitaricama, daje bebi osjećaj sitosti i regulira rad crijeva.

Proširite djetetov jelovnik ponudom različitih Bebivita kašica za laku noć. Između okusa  keksa, čokolade ili vanilije, zasigurno ćete pronaći svog favorita!

Mliječni obrok (majčino mlijeko ili dojenački mliječni pripravak) možete obogatiti i Bebivita keksićem. U početku se keksi dodaju usitnjeni i pomiješani s majčinim mlijekom (ili dojenačkim mliječnim pripravkom), dok ih u kasnijoj dobi  možete ponuditi u komadu, uz šalicu toplog mlijeka. 

Izaberite kao jednu od mogućnosti, Bebivita funkcionalne sokove sa dodatkom željeza ili vitamina. Svojom energetskom vrijednošću savršeno nadopunjuju dnevne obroke, a sastavom predstavljaju važan izvor vitamina i minerala, neophodnih za zdrav rast i razvoj dječjeg organizma te jačanje njegovog imunološkog sustava. Sokovi su također vrlo dobar izvor biljnih vlakana, koja djeluju na pokretljivost crijeva i time olakšavaju probavu i održavaju zdravim djetetov probavni sustav.