Dojenje je idealan način ishrane odojčeta!

Preporuka za prvih šest meseci detetog života je isključivo dojenje (bez ikakvih dodataka u ishrani deteta), a nadalje se dojenje preporučuje paralelno s uvođenjem dohrane.

Evropsko društvo za dečju gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu (ESPGHAN) daje fleksibilniji raspon u uzrastu deteta, u kojem je detetu moguće uvesti dohranu od navršenih 4 meseca do navršenih 6 meseci starosti. Ove smernice prihvatili su i naši pedijatri.

Uvođenjem dohrane u detetovu ishranu, nikako ne prekidajte dojenje, već ga nastavite najmanje do navršene prve godine života, odnosno druge godine pa i duže, dok god to oboje želite.

Majčino mleko nije uvek isto i s vremenom menja svoju „formulu“. Sastav i udeo hranjivih sastojaka kao što su belančevine, ugljeni hidrati, masti, vitamini i minerali te neizostavna voda, prilagođava se detetovim potrebama iz dana u dan i u potpunosti ih zadovoljava tokom prvih 6 meseci života.

Iako je dojenje idealan način ishrane odojčeta, uz sva njegova pozitivna i blagotvorna delovanja, ipak postoje situacije kada se ono ne preporučuje. Radi se o slučajevima kada je majčino zdravlje ozbiljno narušeno, a postoje i neki poremećaji kod dece koji otežavaju ili onemogućavaju dojenje.