Često se postavljaju pitanja kada tačno započeti sa dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor, da li treba i u kom trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.

Gde se gluten zapravo nalazi?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i ovasu, a navedene žitarice sastavni su deo uravnotežene ishrane, i čine temelj piramide pravilne ishrane. U grupu žitarica spadaju i pirinač, kukuruz i proso koji ne sadrže gluten, a sve te žitarice i njihovi proizvodi su deo tradicionalne sprske ishrane. Danas znamo da je gluten, zajedno s genetskom predispozicijom, pozitivnim imunološkim odgovorom i spoljašnjim faktorima, uzrok pojave celijakije, pa smo sada preplavljeni pojmovima poput preosetljivosti ili intolerancije na gluten. 

Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod lupom“, posebno kada je reč o uvođenju glutena u ishranu beba. Delimično zbog povećanog trenda bezglutenske ishrane, a delimično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim dostignućima u samoj dijagnostici. Stoga ne čudi da tema glutena u ishrani beba i ishrane bez glutena sve više zanima i roditelje dece. Roditelji se sa nedoumicama najčešće susreću u periodu uvođenja dohrane, odnosno u periodu između 4. i 6. meseca života deteta.

 

Bezglutenske žitarice poput pirinča, kukuruza ili prosa uvode se između 4. i 6. meseca bebinog života. A žitarice koje sadrže gluten u bebinu ishranu uvodite postepeno u uzrastu od 6 meseci ako je beba dojena, a od 7. meseca starosti za nedojeno dete. Preporučuje se da to bude u obliku kašica od žitarica (pšeničnih, ječmenih ili ovsenih). Uz navedene tradicionalne žitarice, sve češće se preporučuju pseudožitarice – poput heljde, amaranta i kinoje jer sadrže kvalitetne aminokiseline i bogate su mikronutrijentima.