Kako bi se dete naviklo na novi ukus, novu hranu uvodite postepeno, jednu po jednu novu namirnicu. Napravite razmak od 4 do 5 dana između uvođenja nove vrste hrane, kako biste mogli utvrditi uzrok eventualne alergijske reakcije.

Kod dojenčadi koja su već pokazivala znakove alergije ili čiji su roditelji alergični na hranu, dohrani treba pristupiti opreznije, pa se pre uvođenja novih namirnica svakako posavetujte sa pedijatrom. U početku dajte detetu vrlo male količine hrane (1-4 čajne kašičice) i tu količinu polako povećavajte. Kapacitet želuca dojenčeta starog između 4 i 6 meseci je 86-130 ml što znači 17 do 26 čajnih kašičica.

U pravila dohrane bitno je napomenuti da u hranu za dojenčad ne treba stavljati so, začine, niti povećane količine šećera. Hranu u prvih šest meseci treba pasirati, a kasnije samo usitniti.

U slučaju da dojenče ne prima dovoljno mleka, mleko treba dodati u kašice od povrća, voća ili žitarica, dok dnevna količina mleka u prvoj godini ne sme biti manja od 500 ml. Kašice se daju kašičicom, a tečnost iz čaše.

Treba izbegavati stalno uzimanje zaslađenih sokova, naročito kod uspavljivanja, a pravilo za dohranu takođe je da je sok dobro davati detetu isključivo nakon obroka.