Ukoliko do pražnjenja creva dolazi ređe od tri puta nedeljno, a količina stolice je mala, govorimo o opstipaciji ili zatvoru creva. Pritom dete pati od bolova i grčeva u stomaku.

Koji su mogući uzroci takvog stanja i na koji način možemo da pomognemo detetu? 

Problem opstipacije "leži" u spontanom pokretanju creva. Naime, ko se malo kreće, pije malo tečnosti ili se loše hrani, čini svoja creva sporim i lenjim. Šećer, belo brašno, masti i meso deluju loše na creva dok voće, povrće, integralne žitarice i probiotici deluju jako pozitivno ne samo na brzinu, nego i kvalitet probave i generalno zdravlje creva. Na probavu negativno utiče i stres, promena vremenske zone, promena sredine, bolesti koje vezuju bolesnika za krevet.

Mogući uzroci zatvora

Pogrešna ishrana: nedovoljan unos tečnosti, ugljenih hidrata, hrane bez celuloze i polisaharida, kao i prevelik unos belančevina (mesa, mleka). Psihogeni uzroci: prerano navikavanje deteta na kontrolisanu defekaciju izaziva strah, odbranu ili prkos koji se izražavaju u obliku zadržavanja stolice, potiskivanje normalnog refleksa defekacije, zbog osećaja stida ili gađenja u školi ili vrtiću.

Prevencija i terapija

Kod opstipiranog dojenčeta ili bebe koja je prešla sa majčinog mleka na mlečnu kašicu za dojenčad ili na dohranu za bebe, potrebno je uz mlečnu ishranu dodati sokove koji sadrže sorbitol: sok od jabuke, kruške, šljive. Ako zatvor potraje ili ako počne da smeta detetu, možda se radi o nečemu poput alergije na određenu vrstu hrane, pa je potrebno da se javite lekaru. Nakon prve godine života, kod dece sa opstipacijom unos mleka ne bi smeo biti veći od 400 ml na dan. U tvrdokornoj opstipaciji treba pomisliti na moguću etiološku alergiju na kravlje mleko. Većina stručnjaka se slaže sa mišljenjem da uravnotežena ishrana bogata voćem i povrćem, uz poštivanje ritma redovnih obroka, doprinosi pravilnom pokretanju probavnog sistema. Pri strogoj proveri često se utvrdi da se, uprkos volji i saradnji porodice, ne unosi željena i preporučena količina neprobavljivih vlakana.

Praktični saveti i preporuke

umesto bistrih, pogotovo gaziranih tečnosti, uzeti gusti sok, umesto suhomesnatih proizvoda, narezaka, paštete... za doručak jesti fermentisane mlečne proizvode, musli, integralni hleb, suve šljive… ograničiti unos mleka na manje od 3-5 dl dnevno, nastojati da obroci budu redovni, raznovrsni, da dete što manje gricka između obroka, naročito slatkiše, izbegavati pristup problemu kao najvažnijoj temi u porodici.

 

BROJ STOLICA DNEVNO I NEDELJNO U ZAVISNOSTI OD UZRASTA DETETA

UZRAST DETETA BROJ STOLICA NEDELJNO BROJ STOLICA DNEVNO
0-3 meseca    
dojenje 5 do 40 3
ishrana zamenskim mlekom 5 do 28 2
6-12 meseci 5 do 28 2
1-3 godine 4 do 21 1 do 2
deca iznad 3 godine 3 do 14 1