Kalendar trudnoće

Prva nedelja trudnoće

Iza naziva prva nedelja trudnoće krije se zapravo nedelja vaše zadnje menstruacije, dok do stvarnog začeća dolazi otprilike 14 dana kasnije.

Više

Druga nedelja trudnoće

Ono što ginekolozi nazivaju “druga nedelja trudnoće” zapravo je druga nedelja vašeg menstrualnog ciklusa; razdoblje koje prethodi ovulaciji i trenutak ovulacije, trenutak vaše najveće plodnosti u kom će vaša trudnoća verovatno i nastati.

Više

Treća nedelja trudnoće

Treća nedelja trudnoće je nedelja u kojoj se događa začeće. Vaše dete se razvija iz jedne oplođene ćelije – zigota – koja u sebi sadrži sav genetski materijal potreban za stvaranje novog života.

Više

Četvrta nedelja trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće je pred vama, prolaze već dve nedelje od oplodnje i došli ste u vreme kada se blastocista (sada već 50-60 ćelija) množi velikom brzinom i usađuje u zid materice. Iako je još ne možemo videti ni mikroskopski, blastocista već krajem ove i početkom sledeće nedelje počinje da se raslojava – iz spoljašnjeg sloja razvija se posteljica, a iz unutrašnjeg embrion.

Više

Peta nedelja trudnoće

Peta nedelja trudnoće vreme je kada se ćelije koje su činile blastocistu potpuno raslojavaju: spoljašnji sloj je postao posteljica, a unutrašnji embrion.

Više

Šesta nedelja trudnoće

Došla je i šesta nedelja trudnoće, a vaš je embrion dugačak već oko šest milimetara i njegovi različiti delovi sada postaju sve vidljiviji.

Više

Sedma nedelja trudnoće

Vaš plod sada već ubrzano raste: u toku ovog razdoblja doseže 13 milimetara i sve više liči na buduće novorođenče!

Više

Osma nedelja trudnoće

Osma je nedelja trudnoće i delovi tela koji su počeli da se razvijaju prošli mesec sada su već na tom putu prilično odmakli!

Više

Deveta nedelja trudnoće

Deveta nedelja trudnoće je razdoblje u kom se daljim rastom (trenutna veličina embriona je oko 30 milimetara, a težina 1 gram) vašem embrionu se sada već polagano ispravljaju leđa pa sve manje liči na slovo C.

Više

Deseta nedelja trudnoće

U desetoj nedelji trudnoće prelazimo iz faze embriona u fazu fetusa, čestitamo! Razvoj bebe u desetoj nedelji trudnoće nastavlja se na svim planovima.

Više

Jedanaesta nedelja trudnoće

Jedanaesta nedelja trudnoće je i srce i mozak vaše bebe u punom su naletu razvoja!

Više

Dvanaesta nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće je vreme u kom se završava najkritičnije razdoblje razvoja vaše bebe.

Više

Trinaesta nedelja trudnoće

Razvoj bebe u trinaestoj nedelji trudnoće dolazi do kraja oblikovanja glavnih delova tela pa sada i unutrašnji organi sve više preuzimaju svoje uloge.

Više

Četrnaesta nedelja trudnoće

Četrnaesu nedelju trudnoće obeležavaju promene na licu vaše bebe, koje postaje već sve razvijenije i kompleksnije.

Više

Petnaesta nedelja trudnoće

Petnaestu nedelju trudnoće vaša beba dočekuje sada već poprilično velika: u ovoj nedelji dugačka je 10 do 12 cm, a teška u proseku 75 g.

Više

Šesnaesta nedelja trudnoće

Šesnaesta nedelja trudnoće posebno je zanimljiva zbog razvoja fine muskulature, a i koordinacija mozga i mišićno-koštani sistem već bitno napreduju.

Više

Sedamnaesta nedelja trudnoće

Sedamnaesta nedelja trudnoće teče i najuočljivija promena na vašoj bebi je to da ona počinje da dobija na telesnoj masi.

Više

Osamnaesta nedelja trudnoće

Osamnaesta nedelja trudnoće vašoj bebi donosi još jedno od njenih unikatnih obeležja – otiske prstiju

Više

Devetnaesta nedelja trudnoće

Pol deteta u devetnaestoj nedelji trudnoće najčešće više nije tajna - ako još niste, sada biste definitivno mogli da utvrdite da li je vaša beba curica ili dečko

Više

Dvadeseta nedelja trudnoće

Dvadeseta nedelja trudnoće - čestitamo vam, prešli ste polovinu puta! Ostalo vam je još otprilike dvadeset nedelja do porođaja.

Više

Dvadeset prva nedelja trudnoće

Razvoj bebe u dvadeset prvoj nedelji trudnoće nastavlja se na svim područjima.

Više