Pronađite vremena za iskren razgovor s detetom, ma koliko ono bilo malo. Bebe će uživati u umirujućem tonu Vašeg glasa, a malo veći mališani će učestvovati na načine primerene njihovom uzrastu i uživati u bliskosti koja se pritom stvara. 

Druženjem govorite o sebi i svom danu, šta sve morate da obavite  i dogovorite vreme koje biste mogli provesti zajedno. Uključite  jedni druge u svoje aktivnosti. Osim što ćete govoriti detetu, svakako poslušajte i šta ono ima da kaže, gugutanjem ili rečima. 

Stvorite vreme za igru

Kada imate više vremena, družite se na način da sa celom porodicom igrate društvene igre koje razvijaju pažnju. Prilagođavajte ih uzrastu dece. Sasvim malo dete može da ponavlja glasove, malo veće odgovarati na jednostavna pitanja... Igre rečima možete da igrate na neobičnim mestima; tokom vožnje u automobilu, u čekaonici, trgovini, na putu do vrtića, u šetnji...

Govornim igrama, osim razvoja govora, razvijaju se zaključivanje, pamćenje i koncentracija.

Družite se tako što ćete da čitate detetu

Čitajte svojem detetu od najranije dobi, već i pre navršene prve godine života. Razgovarajte o pročitanom, prepričavajte priče, igrajte se pričama, izmislite novi završetak priče ili u priču „ubacite“ dete i stvarne likove iz njegovog života. 

Odredite vreme za čitanje (npr. vreme pre spavanja ili pre popodnevnog odmora) i uživajte u prisnosti koja se postiže na taj način. Dogovorite se unutar porodice pa neka se roditelji smenjuju u čitanju (npr. subotom i nedeljom čita tata ili obrnuto). 

Takođe, cela porodica može uzeti 1 sat porodičnog čitanja (svi članovi porodice u isto vreme čitaju svako svoju knjigu, novine ili časopise, a na kraju mogu da porazgovaraju o pročitanom). 

Zajedno se družite tako što ćete da posećujete gradsku biblioteku i uživate u pregledanju novih naslova uz koje ćete se družiti. Uskoro će detetova radost čitanja biti jednaka onoj koju stvara igra. 

Ove aktivnosti razvijaju detetove interese, stimulišu razvoj govora i jezika, ali i povezuju porodicu.

Porodična putovanja i izleti

Organizujte porodične izlete, putovanja na more, na selo ili tamo gde vam se sviđa i gde ćete se osećati prijatno. Kada idete na godišnji odmor, nastojte da ga organizujete tako da možete da povedetei sa sobom svoju decu. Deca su deo porodice i od malena ih uključite u porodična putovanja. Uživajte u zajedničkom godišnjem odmoru i pokušajte ga provesti negde gde nema TV, igrica, kompjutera i ostalih čuda tehnike. 

Isplanirajte porodične izlaske; zajedno pripremite piknik, posetu eko-selu, vožnju biciklom, šetnju šumom, posetu zoološkom vrtu ili muzeju.  Zajedno osmislite zabavne izletničke igre i budite jedni s drugima. 

Zajednički kućni poslovi

Kućni poslovi su vrlo efikasan način porodičnog druženja posebno za podsticanje odgovornosti kod dece. Naravno, ti poslovi trebaju da budu u skladu sa detetovim uzrastom. Možete da zamolite dete da vam „pomogne“ u pripremi ručka, kolača, ukrašavanju stana za praznike, da napravite različite predmete, da napravite spisak za kupovinu, da vam nešto pridrži, doda, pokupi.... 

Ove aktivnosti ujedno razvijaju bolju komunikaciju i timski rad.

Porodični hobi

Stvoriti porodični hobi idealan je način za druženje! To je odličan način za porodično provođenje slobodnog vremena, npr. kuvanje, pecanje, odlasci u pozorište, baštovanstvo, nega cveća, izrađivanje predmeta, bavljenje nekom sportskom aktivnošću, izleti, itd. 

Saznajte i uskladite želje i afinitete članova svoje porodice i uskoro će vaši dani biti ispunjeni kvalitetnim druženjem!

Uključite se u detetove aktivnosti

Kad dete odvedete na neko kreativno mesto, nemojte da ga ostavite na čuvanje osoblju koje tamo radi, nego budite sa njim i podelite to iskustvo. Nakon zajedničkog iskustva porazgovarajte o doživljenom i podelite utiske.

Na taj način ostajete uključeni u detetov život, što će kasnije za sve vas biti od velikog značaja.