Nema striktnog pravila kada je u pitanju razlika u uzrastu između dece. Postoje neka naučna zapažanja, ali da li je pravo vreme za novog člana i da li je na to spremno Vaše starije dijete, individualno je za svaku porodicu. 

I mala i velika razlika u uzrastu među decom imaju svoje prednosti i svoje nedostatke;

Razlika od 12 meseci do 2 godine

Period razlike između 12 meseci i 2 godine dobra je razlika između dece. Isto tako, dobar je period i za majku jer je prošlo određeno vreme od prvog porođaja, telo se vratilo u "normalu", a ipak je još uvek dovoljno "zagrejano" za još jednu trudnoću. Ta "zagrejanost", kako statistike pokazuju, smanjuje rizik od prevremenog porođaja ili rođenja bebe sa nižom telesnom težinom. Uz to, roditelji su navikli na nespavanje pa se sa tim lakše nose nego nakon duže pauze, majke su ušle u rutinu i sve nekako ide u hodu. Oprema starijeg deteta je još praktično nova pa je i finansijski aspekt takvog roditeljstva nezanemariv.

Pozitivna strana vrlo male razlike među decom je i ta što starije dete još nije zauzelo svoj "jedinstveni" položaj u porodici, što od početka ima društvo za igranje pa je i ljubomora manja.

Teža strana se odnosi na "trčanje" za dvoje mališana i činjenicu da starije dijete traži pažnju za koju se ima manje vremena.

Razlika od 2 do 3 godine

S aspekta roditelja, prednost ove razlike između dece je u tome što je starije dete već dosta samostalno, a opet dovoljno malo da se sa bratom ili sestrom može igrati.

Ali kako se u ovoj razlici snalaze mališani?

Uzrast od 2 godine je jedna od važnijih prekretnica u dečjem razvoju. To je vreme kada dete postaje samostalno, formira svest o sebi i svom mestu u domu. Dolazak drugog deteta doživljava kao mogućnost gubitka svog položaja, roditeljske pažnje i ljubavi kao i svega što je do tada pripadalo samo njemu.

Istraživanja pokazuju da najveći rivalitet među decom postoji kad je razlika između njih 2 do 3 godine. Često se događa da starije dete počne da se ponaša kao mlađe (traži cuclu, traži da se nosi ili vozi u kolicima...)

Razlika od 4 i više godina

Majka je već pomalo zaboravila frku oko malog djeteta i spremno se veseli još jednom detetu.

Što se tiče četverogodišnjaka, dolazak nove bebe u porodicu ne narušava njihovo samopouzdanje. Ipak, kao i u svemu, to ne važi za svako dete.

Kod razlike veće od 5 godina, rivalstvo je svedeno na  minimum. Ako i postoji razlog za tako nešto, starije dete je već zrelije i svesnije pa ili popušta mlađem ili se zna izboriti za sebe. Sa druge strane, deca nemaju iste interese, društvo i obaveze.

Kako starijem detetu reći da dolazi nova beba?

Nemojte dugo kriti ili odlagati vest! Dajte starijem detetu vremena da se privikne na novost i prihvati je. Povedite ga sa sobom na UZV, neka vidi svoju mlađu sestricu ili brata. Pričajte starijem detetu o tome kako beba raste, pričajte mu priče u kojima su brat i sestra (ili dva brata ili dve sestre), glavni junaci. Pričajte mu o njegovom odrastanju, zajedno gledajte fotografije. 

Neka starije dete učestvuje u svim pripremama za dolazak bebe, naravno, ako to želi. Dajte mu do znanja da Vam je potrebno. Međusobna briga povezuje i stvara bliskost među braćom i sestrama. 

Sasvim je normalno da su deca povremeno ljubomorna na brata ili sestricu. Što su roditelji sposobniji u pružanju zdrave doze ljubavi, ali i u određivanju granica - osećaj manje vrednosti i ljubomore je manji.

Tada je i idealna razlika među decom zapravo ona koja najviše odgovara pojedinoj porodici.