Kako naučiti dete da jede samo, kada će to biti... pitanja su većine roditelja. Zaista, prednosti samostalnog hranjenja su mnoge, jer tada i roditelji opet napokon mogu u miru uživati u svom obroku.

Samo učenje ima nekoliko procesa:

1. dete prvo treba da nauči da jede prstima - ta aktivnost trebala bi da započne kada je dete oko osam meseci staro, ali može i kasnije, pa oko toga ne treba brinuti. Neka deca su znatiželjnija, pa će odmah nešto uzeti u ruku, dok drugima možda ne odgovara struktura hrane pod prstima. Vreme kada dete jede samo najčešće će započeti tako što će dete celim dlanom  da razmaže hranu i onda da pokuša dlan da stavi u usta, što baš i nije najsrećnije rešenje, ali nemojte intervenisati i nemojte da se zabrinetei zbog nereda. 

2. druga na redu je kašičica - većina roditelja smatra da je uzrast od dve godine vreme kada bi dete trebalo samostalno da se hrani kašičicom. Međutim, deca su sposobna tu naviku steći i ranije, u zavisnosti od truda i rada, kao i volje roditelja. Ovaj proces počinje još od dana najranijeg hranjenja, kada dete čak još nema svoju posudicu ispred sebe, nego ga isključivo hrani roditelj. Dok hranite bebu, dajte joj kašičicu da se igra, što će pomoći da nauči da prihvati kašičicu i da je koliko toliko pravilno drži. Dete će refleksno da imitira vaše pokrete, pa će vrlo verovatno kašičicu da gurne u usta i da je žvaće.

3. na kraju dolazi i viljuška - viljušku uvedite u ishranu kada je dete već dobro savladalo kašičicu. Deca mogu da počnu da se služe viljuškom već u uzrastu od 15-18 meseci, ali ipak radije koriste prste. Za dete od 2 godine smatra se da je već dovoljno odraslo kako bi se hranilo viljuškom. Možete im pomoći tako što ćete da stavite ruku preko detetove i onda opet zajedno da ‘nabadate’ viljuškom, ali se trudite da pomažite što je manje moguće, kako bi se dete osećalo kao da je samo uspelo, što će ga podstaći da pokuša opet.

4. ne zaboravite na čašu - Naučite tokom prve godine dete da koristi čašu. Već sa 6 meseci par kapi vode stavite u edukativnu čašicu koja ima ručkice koje dete lako može uhvatiti i dopustite mu da samo izlije sadržaj u usta. Malo pomalo dete će da uspostavi kontrolu u naginjanju čaše, i tada počnite da povećavate količinu tečnosti u čaši.

 

Naš savet je da svakako smislite kako da uživate u novim postignućima vašeg mališana, kako da vežbate strpljenje koje je ključno u vremenu kada želite da dete jede samostalno.