Većina dece spremna je za odvikavanje od pelene i noše između 2. i 3. godine. Baš kao i puzanje, hodanje, govor i sve ostalo što je Vaše dete postiglo ili će tek postići - postiglo je kad je za to bilo spremno. 

Kad dete bude spremno, biće u stanju fizički da kontroliše i malu i veliku nuždu. Do tada, mišići u stomačnom predelu nisu sposobni da izvrše taj zadatak. 

Da li je dete spremno za odvikavanje od pelena?

Postoji nekoliko načina prema kojima možete proceniti da li je Vaše dete spremno za odvikavanje od pelena.

Ako dete ima redovnu stolicu, oponaša ponašanje u kupatilu, signalizira da je vreme za nuždu, razume jednostavna uputstva, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, hoda i sedi bez poteškoća, pokazuje potrebu za samostalnošću… po svoj je prilici spremno za odvikavanje od pelena.

Stvorite rutinu

Bez obzira da li ste se odlučili za nošu ili poklopac za toalet, važno je detetu stvoriti rutinu. Noša je dobar izbor, jer je prilagođena detetovom rastu, međutim neki roditelji tvrde kako je poklopac za toalet šolju praktičniji, jer se dete odmah navikava na uobičajenu toalet šolju. 

Kako dete lakše kontroliše creva nego bešiku, dobro je početi s velikom nuždom. Postoji stav da dete treba da stavite na nošu uvek u isto doba dana jer se tako postiže navika i prihvatanje noše (ili poklopca) kao rutine, dok je drugo mišljenje da dete treba staviti samo onda kada mu je potrebno jer će tako stvoriti vezu između „morati, sesti i uraditi“.

Izbegavajte deo dana u kom se Vašem detetu spava ili period u kom je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji jer ono će znati kada je spremno za odvikavanje od pelena. Uzmite pauzu od par dana i pokušajte ponovno. 

Na početku dopustite detetu da nošu smesti gde je njemu najprijatnije. To ne znači da treba da je stavite ispred televizora, jer će noša tako postati sve osim mesta za obavljanje nužde. Kad se dete navikne na nošu, stavite je u kupatilo. 

Dete stalno ispitujte da li treba da obavi nuždu. Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet.

Doslednost je zlatno pravilo odrastanja. Ako idete na put, ponesite sa sobom dečiju dasku za WC. Ako idete u kupovinu, ne posežite za pelenom. Neka dete pokuša da obavi nuždu pre izlaska iz kuće, ali nemojte da ga prisiljavate. 

Kad odlučite krenuti s odvikavanjem deteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavestite bake, vaspitačice u vrtiću… Tako će znati šta mogu da očekuju i šta treba da učine. 

Budite pozitivni

Nemojte se ljutiti ako Vaše dete ponekad napravi „nered“. Negativna reakcija može dovesti do opstipacije jer dete može da počne da zadržava stolicu. 

Dete možda odbija da sedne na nošu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom noše, različitim nastavcima za WC, zajedno odaberite nov, veseo donji veš, odnosno, odvikavanje od pelena učinite zabavnim. 

Kad dete najavi ili obavi nuždu na noši, pohvalite ga ili nagradite na neki način jer će ga to dodatno motivisati.

Higijena

Naročito kod devojčica, važno je naučiti pravilno se obrisati. Brisati se treba od napred prema nazad. 

Odvikavanje od pelena, idealno je vreme za usvajanje higijenskih navika. Pobrinite se da dete svaki put nakon sedanja na nošu opere ručice. Pretvorite to u zabavu. Deca se vole igrati vodom, pa ukoliko dete obavi nuždu na noši, dopustite mu nekoliko minuta uživanja u igri s vodom.

Noćno odvikavanje

Čak i kada je dete naučeno da danju koristi nošu, noćno odvikavanje je skoro poseban proces. Naime, detetov organizam još nije dovoljno razvijen kako bi mu tokom noći davao signale o potrebi za toaletom. 

Ako nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suve, dete je verovatno spremno i za noćno odvikavanje. 

U prvo vreme ne preterujte s količinom tečnosti pre spavanja i pokušajte da naviknete dete na odlazak na nošu ukoliko treba da piški tokom noći. Nošu možete postaviti pored kreveta. 

Neke statistike govore kako od dnevnog i noćnog odvikavanja može proći period i od nekoliko meseci. U svakom slučaju, tri do pet suvih noćnih pelena znak su da je vreme za noć bez pelena.

Mali saveti

  1. Nošu predložite kao igračku koja će se detetu svideti, a najbolje je ako je dete samo izabere. Neka se dete slobodno zbliži sa nošom i sedne na nju i u peleni. 
  2. Kako se približava vreme za učenje na nošu, izvadite nošu napolje i ostavite je na vidnom mestu. Objasnite detetu šta je to i čemu služi, ali nemojte ga odmah siliti da sedne. Za početak mu recite da će je koristiti jednog dana. 
  3. Uvek kad idete van kuće, ponesite sa sobom nošu odnosno dečiju WC dasku. 
  4. Pokušajte sa starim trikom. Kad dete stavite na nošu, pustite malo vode u kupatilu! Stvarno deluje.