Često je vrlo stresna situacija polazak deteta u jaslice ili vrtić. Naravno, kako za dete tako i za roditelje, jer je ispunjena strahom od odvajanja i naporima da se dete prilagodi novoj situaciji.  Istovremeno je to i prvi susret s većim brojem nepoznatih osoba.   

Način na koji će se dete prilagođavati u jaslicama ili vrtiću zavisi od njegovih individualnih osobina i stepena njegovog razvoja, detetovog uzrasta i zdravlja, ali i od atmosfere u porodici.   

Upravo zbog toga je važno razdoblje adaptacije deteta na jaslice, odnosno vrtić.

Adaptacija

Adaptacija (prilagođavanje) je razdoblje navikavanja na jaslice ili vrtić. Prilagođavanje često prati protivljenje deteta, koje se ispoljava plačem i agresivnim ponašanjem ili povlačenjem i odbijanjem komunikacije. 

Pri dolasku u jaslice ili vrtić, dete ne želi da pusti roditelja, ali se često nakon odlaska roditelja detetovo ponašanje menja i dete se smiruje. Radi se o posledici stresa koje dete proživljava pri rastanku sa porodičnim okruženjem i dolasku u nove, za njega neuobičajene uslove. 

Prilagođavanje na dečji vrtić gotovo uvek podrazumeva neku krizu jer se u detetovom životu previše toga menja. Menja se odnos prema njemu, menjaju se njegova prava i pojavljuju se nove obaveze. Nije mu lako da se navikne na zahteve da bude "jedno od...", a ne "jedino" - to traži vreme i određene adaptivne sposobnosti, posebno kada je reč o jedincu u porodici. 

Vremenski okviri prilagođavanja na jaslice ili vrtić su do neke mere relativni. Smatra se da to razdoblje ne bi trebalo da traje duže od dva do tri meseca, a znak završetka jeste pojava neke stabilizacije u detetovom stanju i raspoloženju. 

Nekoliko saveta roditeljima:

 • Pri dolasku uspostavite sa vaspitačima toplu komunikaciju.
 • Redovno dovodite dete u jaslice ili vrtić.
 • Donesite predmet za koji je dete emotivno vezano i uz koji može da se umiri.
 • Lično dovedite dete u jaslice ili vrtić.
 • Od deteta se oprostite smireno, strpljivo, nežno, ali i odlučno.
 • Definišeti detetu, terminima koje razume, količinu vremena koje će provesti u jaslicama ili vrtiću bez Vas (npr. "Idem u prodavnicu po …").
 • Naglasite mu potpunu sigurnost Vašeg povratka ("Kada kupim … vratiću se u jaslice ili vrtić po tebe.").
 • Objasnite mu da je vaspitač osoba koja će se za to vreme brinuti o njemu ("Teta će te čuvati dok se ja ne vratim.").
 • Pokažite interes za detetovu igru i prijatelje iz vrtića. Razgovarajte sa njim o doživljajima i osećajima vezanim za boravak u vrtiću.

  Roditeljska uznemirenost

  Razdoblje adaptacije ne prolaze samo deca, nego i roditelji. Ponekad roditelji rastanak sa detetom proživljavaju teže od njega. Zbog toga članovi porodice treba da prate svoje osećaje.


  Roditelj treba da bude smiren, nikako detetu ne sme pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dete će to osetiti pa roditelji mogu i nehotice „zadržavati“ dete uz sebe. Dugo smirivanje deteta ili ponovno vraćanje se ne preporučuje. Dete tada plače duže, očekujući da se roditelj vrati. 

  Kako bi savladali "barijeru rastanka", roditelji trebaju skratiti scenu opraštanja, odnosno razraditi neki ritual kratkog opraštanja  (npr., "poljubac i mahanje ručicom"), nakon čega roditelj odlazi, čak i ako dete plače. 

  Razgovarajući sa detetom o vrtiću podstiče se pozitivno  raspoloženje:

  • govorite mu kako tamo može puno toga da nauči
  • razgovarajte o detetovim vršnjacima i prijateljima
  • razgovarajte o detetovim vaspitačima


  Odvajajući se od ugodne i poznate atmosfere porodičnog doma, dete pronalazi pozitivne strane vrtića i uči da stvara nove odnose. 

  Što se brže dete zainteresuje za te odnose, to će se brže adaptirati.  Što se brže smire roditelji koji aktivno proživljavaju "detetov odlazak od kuće", to će se brže smiriti i samo dete. Takođe, treba imati na umu da se problemi prilagođavanja mogu ponovo pojaviti nakon praznika ili pri nekoj promeni porodičnih okolnosti. U svim tim slučajevima treba nastojati da se pronađe način na koji ćete zadovoljiti detetove potrebe, ne menjajući pritom već uhodanu rutinu. 

  I za kraj, srećno sa novom etapom u vašim životima!  Uskoro će Vam Vaše najdraže mahnuti na pozdrav i veselo odjuriti u svoju grupu u vrtiću, a Vi ćete sa razumevanjem i saosećanjem gledati nove, male vrtićke kandidate i njihove roditelje.