Šta to tačno može ugrejati srca najmanjih? Osnova svakog bića jeste potreba za ljubavlju i sigurnošću, ali i radoznalost koja nas pokreće. U tome se bebe od odraslih nimalo ne razlikuju...

- Bebe veseli... mamino lice - Bebe vide na udaljenosti od svega 20 – 30 cm, a to je upravo onoliko koliko su lica majke i djeteta udaljena pri dojenju. Dojenče vrlo rano počinje prepoznavati majčin lik i već sa oko dva meseca, na njega reaguje osmehom. Vaša beba Vas oseća i prati. Vi ste njen celi svet i ništa joj nije draže nego kad oseća da i vi volite nju.

- Bebe veseli... dodir - Bebe uživaju u dodiru, a posebno u nežnoj masaži i laganom golicanju. Osim što ovakvi dodiri podstiču motoriku deteta, to i veseli bebe. Dodiri su način na koji se ostvaruje prisnost koja je bebama neophodna za zdrav razvoj. Između četvrtog i šestog meseca starosti, Vaše će najdraže na Vaš zaigrani dodir reagovati glasnim smehom.

- Bebe vesele... prijatni zvuci i muzika - Mališane silno raduju prijatnii, umereni i zvonki zvuci, šuškavost prvih zvečkica ili nežne melodije. Svi ti zvuci otvaraju njihov svet i podstiču ih na istraživanje. Muzika priča jezikom koji deca instinktivno prepoznaju pa neka već u najranijoj dobi pokazuju sklonost ka ritmu i određenoj vrsti muzike.

- Bebe vesele... jarke boje - Istraživanja su pokazala da bebe uživaju u jarkim bojama, naročito u crvenoj. Ovo veselje nastupa oko trećeg meseca starosti deteta, kada ono zapravo i počinje da uočava boje.

- Bebe vesele... svetlucavi predmeti - Svetlucavi predmeti (naročito viseći, poput nakita) privlače pažnju deteta. Oni se na svetlu presijavaju i stvaraju prave male predstave kojima najmanji ne mogu odoleti. Obzirom da bi takve predmete mališani najradije i „okusili“, potreban je priličan oprez.

- Bebe vesele... igre skrivanja - Igra skrivanja je jedna od najzabavnijih igara za najmanje, naročito oko 9. meseca starosti, kad dete već zna da ćete se ubrzo ponovo pojaviti pa opušteno učestvuje i uživa u igri.

- Bebe vesele... starija deca - Bebe veseli druženje sa starijom braćom i sestricama. Njihove glasove i lica prepoznaju, oni su deo bebinog najužeg sveta. Ali, bebe vole i drugu decu, onu koju će, na primer, da sretnu u parku. Starija deca su bebama vrlo zanimljiva jer su dinamična i proizvode čitavu paletu različitih zvukova. Uz to, deca su prirodno bliska drugoj deci jer su im na mnoge načine slična.

- Bebe veseli... priroda - Dojenčad uživa u šetnjama prirodom. Pažnju će im privlačiti pokreti, zvuci i boje. Sa zanimanjem će posmatrati njihanje lišća na toplom povetarcu, držati u ručici list ili cvet i proučavati ih (oprez pri tome). Slušaće zvonki cvrkut ptica i okretati glavicu u smeru zvuka. Pričajte i objašnjavajte detetu jer će to upotpuniti njegov doživljaj.

- Bebe vesele.... životinje - Životinje imaju izuzetno pozitivan uticaj na bebe i malu djecu. Najmanjima su kućni ljubimci izvor radosti i zabave, jer su pokreti životinje zaigrani, ali i ljubavi, jer smirena interakcija s pouzdanom životinjom doprinosi detetovom osećaju sigurnosti. Nije slučajno da su deci dugo najomiljenije igračke upravo one plišane, u likovima raznih životinja.