Uvođenje dohrane, odnosno prve čvrste hrane kod beba može izazvati probavne smetnje poput alergija na neku od namirnica, zatvor, proliv, povraćanje ili temperaturu. Izbor prve "prave" namirnice za mame je pravi izazov, a recepti za prve kašice zahtevaju opreznu pripremu. Početak dohrane, kada beba uz mleko počinje da jede i drugu, čvrstu hranu, za sve je mame poseban trenutak koji zahteva dosta priprema, ali i strpljenja.

Kako prepoznati alergiju na hranu kod beba?

Jedna od svakodnevnih briga svakog roditelja je i opasnost od alegijske reakcije deteta i kako prepoznati alergiju na hranu kod bebe...

Više

Kako hraniti dete sa alergijom na kravlje mleko?

Ako je detetu utvrđena alergija na kravlje mleko, najbolji način nadoknade kalcijuma u njegovoj ishrani jeste naći odgovarajuću zamenu.

Više

Šta učiniti kada dete ima zatvor?

Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor kod deteta često se može rešiti regulisanom ishranom bogatom dijetalnim vlaknima i dovoljnim unosom tečnosti.

Više

Šta učiniti kada dete ima temperaturu i proliv?

Vrlo se često detetu koje ima temperaturu i proliv daje lagana hrana, koja se ponekad svede na dvopek i čaj. Ovaj način ishrane se ne preporučuje!

Više

Kako prepoznati dehidrataciju kod dece?

Dehidratacija može biti posledica proliva, povraćanja, preteranog znojenja ili premalog unosa tečnosti. Pravilna ishrana i hidratacija su ključne stvari kako dete ne bi dehidriralo.

Više

Kako da detetu izgradite dobar imunitet?

Iako je dete svoj imunitet počelo da izgrađuje već u materici i u razdoblju intenzivnog dojenja (od rođenja do 4. meseca starosti), njegov imunološki sistem se i dalje razvija.

Više