Iako je dete svoj imunitet počelo da izgrađuje već u materici i u razdoblju intenzivnog dojenja (od rođenja do 4. meseca starosti), njegov imunološki sistem se i dalje razvija. Ovde ishrana ima veliki značaj! Pravilnim izborom namirnica i kvalitetnim obrocima, u velikoj meri možete da zaštitite mali organizam od zaraznih bolesti.

 

Veliki uticaj na imunološki sistem imaju i probiotici, “dobri” mikroorganizmi, koji žive u crevu i štite dete od raznih bolesti. Najbolji prirodni izvori probiotičkih vrsta su fermentisani mlečni proizvodi kao što su: jogurt, acidofil, kefir, kiselo mleko i razni sirevi. Izbegavajte slatke “mlečne dezerte” (puding, mus, čokoladno mleko), slatkiše i grickalice koji sadrže šećere, jer oni oslabljuju imunitet. Dete “zasladite” kvalitetnim izborima, kao što su sušeno voće i tamna čokolada.

 

Izgradnju imuniteta deteta ne čini samo pravilna ishrana već i kvalitetan način života, koji podrazumeva redovnu higijenu ruku i usne šupljine, dovoljno sna, telesnu aktivnost, igru i boravak u prirodi.