Uvođenjem dohrane, sasvim je normalno da dete ima jednu stolicu tokom 7, pa čak i 10 dana.

Tvrđa stolica i kratkotrajni zatvor kod deteta, često se može rešiti regulisanom ishranom bogatom dijetalnim vlaknima i dovoljnim unosom tečnosti.

Dijetalna vlakna

To su neprobavljivi ugljeni hidrati, a sadrže ih voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi. Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva u vodi. Vlakna rastvorljiva u vodi stvaraju u crevu želatinoznu supstancu koja štiti crevo, hrani crevnu floru i olakšava pražnjenje creva. Vlakna nerastvorljiva u vodi ugrađuju se u stolicu, bubre i omekšavaju njenu strukturu, a samim tim olakšavaju pražnjenje creva.

Probiotici su važni

Probiotici su dobri regulatori stolice. Njihova uloga u crevu je višestruka, a među njima se ističe i terapijski učinak kod zatvora. Probiotici se mogu uzimati iz prirodnih izvora ili kao dodatak ishrani.

Tečnost

Nedovoljan dnevni unos tečnosti doprinosi stvaranju suve i tvrde mase u crevima i time otežava njihovo pražnjenje. Minimalna količina tečnosti (uz dojenje ili dojenačku mlečnu kašu) koju Vaše dete treba da popije je oko 500-1000 ml na dan, u zavisnosti od uzrasta i telesne mase. Najbolja tečnost je obična voda, ali dobar izvor tečnosti i vlakana su i prirodni voćni i sokovi od povrća, ali sa njima ne treba preterivati.

Vežbanje

Svakodnevna telesna aktivnost u trajanju od 30 min, stimuliše rad crevnih mišića i kretanje hrane kroz crevo. Ukoliko je Vaše dete premalo da bi samo moglo vežbati, Vi mu možete pomoći vežbajući ga ili nežno masirajući. Vežbajte sa detetom, prilagođavajući vežbice njegovom uzrastu (njegovim nožicama imitirajte vožnju bicikla, lagano podižite noge djeteta prema trbuhu, masirajte mu trbuščić u smeru kazaljke na satu).